Waarom deze blog?


donderdag 2 juni 2016

Vasten na Pasen!

Zopas terug van de bloedafname en consultatie in het UZ.  Eerst het nieuws heet van de naald: rode en witte bloedcellen zijn ok.  De andere resultaten van het bloedonderzoek, daar zijn ze nog mee bezig, gezien ik maar deze morgen bloed liet prikken.
Dan het resultaat van het stoelgangonderzoek.  Eerste vaststelling: het gaat over een volumineuze diarree.  In 72 uur had ik meer dan 2 kilogram.  Tweede vaststelling: het gaat over een vette diarree.  In die 2 kg zaten er 200 gr vetten.  Derde vaststelling: omwille van de samenstelling van de substantie was het technisch niet mogelijk om de elektrolyten en de osmotische verbindingen in de stoelgang te onderzoeken.
Deze resultaten wilde de dokter om te achterhalen of de vetten in de ontlasting de oorzaak of het gevolg van de diarree zijn.  Oorzaak zou betekenen dat ik via de voeding te veel vetten inneem.  Gevolg betekent dat er te weinig vetten in de bloedbaan worden opgenomen en in de darm achterblijven.  Deze trekken dan overmatig veel water aan naar de ontlasting en dit veroorzaakt osmotische diarree. Een ander gevolg kan zijn dat de dunne en de dikke darm zouten (vooral natriumchloride) en water in de ontlasting afscheiden. Dan spreekt men van secretoire diarree die meestal heel omvangrijk is en o.a. veroorzaakt kan worden door weinig voorkomende tumoren.
De enige andere mogelijkheid om te weten te komen of de diarree oorzaak is een vastenproef.  Door niet meer te eten kan men uitsluiten dat er te veel vetten via de voeding zouden binnenkomen.  Daarom word ik donderdag aanstaande opgenomen in het UZ voor enkele dagen zonder eten.  Voedsel wordt in die periode toegediend via een baxter.  Het vasten zal minstens 3 dagen duren en ondertussen wordt de stoelgang als die er is verder onderzocht. Als er geen stoelgang is dan betekent dit dat de oorzaak bij de voeding moet gezocht worden en dan volgt er een heel streng dieet.  Als er wel stoelgang is dan hoopt men dat de veranderde samenstelling ervan wel zal toelaten om de elektrolyten en osmotische verbindingen te onderzoeken waardoor de oorzaak van de diarree ook beter zou kunnen bepaald worden.
Daarom mag ik voor de opname minstens 5 dagen rekenen omdat men de nodige onderzoeken wil doen terwijl ik daar nog ben.  Men heeft dus een kamer gereserveerd van 9 tot 14 juni.
Niettegenstaande die opname en de weinig smakelijke vooruitzichten was ik toch opgelucht dat de dokter dit voorstelde.  De laatste 14 dagen was de diarree opnieuw erg toegenomen (opnieuw een gemiddelde van 14 ontlastingen in een etmaal) en zo lang men de oorzaak niet kent, kan men er ook weinig aan doen.
Daarnaast houdt dit ook in dat ik ’s nachts verschillende keren het bed uit moet om naar het toilet te gaan.  Raar maar waar maar dat is meestal in het eerste deel van de nacht één of twee maal per uur.  In het tweede deel van de nacht kan ik dan gelukkig wat doorslapen…
Tot voor enkele dagen toch…
Want nu word ik in de vroege morgen geplaagd door enorme krampen in de benen en voeten. Omdat ze moeilijk te omschrijven zijn gebruikte ik het volgende beeld om het aan de dokter uit te leggen: ‘Het is alsof ze een sergeant (lijmschroef) op je been of voet zetten en beetje bij beetje aanspannen tot het niet meer draaglijk is.  Ik had dat al eens sporadisch gehad en dan had de dokter mij aangeraden om magnesium bij te nemen, maar dat helpt dus niet.  Nu mag ik van de dokter eens experimenten met kininesulfaat, een medicijn dat mijn vader, die ook veel last had van krampen, voorgeschreven kreeg van zijn internist en dat bij hem zijn werking bewezen heeft.

Bij het afscheid nemen vroegen de dokter en ikzelf ons lachend af of we niet terug in de Middeleeuwen (uithongeren, (duim)schroeven…) beland waren!

1 opmerking:

  1. 't Beste in de komende vastenweek! We duimen op een goede 'afloop'...

    BeantwoordenVerwijderen