Waarom deze blog?


vrijdag 2 maart 2018

Onder het motto alle goede dingen bestaan uit 3.

Op 11 januari vielen er niet veel noten te kraken.  Dit zou pas gebeuren op 15 februari bij de consultatie op de VINRAD (Vasculaire en interventionele radiologie) waar de verschillende mogelijkheden naast elkaar zouden gelegd worden om dan gezamenlijk een beslissing te kunnen nemen. Er werd echter wel een tipje van de sluier gelicht waardoor ‘radio Emboli’ opnieuw in de mond genomen werd.

Geen probleem dus om de reis naar de zon te maken. Alhoewel ‘Lora’ deze keer minder van de partij was dan andere jaren. Maar als ze aan de hemel stond straalde ze warmte en energie uit om een fikse bergwandeling te maken, om lekker lui een boek te lezen op een zonovergoten terras of aan de rand van het zwembad.
Zo vlogen de eerste 14 dagen van de ‘kortemaand’ voorbij en was de 15de er vlugger dan verwacht.

Het overleg resulteerde in een opname op maandagnamiddag 26 maart voor een chemo-embolisatie van de leverletsels. Dit is vergelijkbaar met een SIRT maar de bolletjes worden geladen met chemo in plaats van Ytrium. Recente studies zouden uitgewezen hebben dat dit meer effect heeft bij NET-patiënten dan de klassieke radio-embolisatie. Bijkomende reden is natuurlijk ook dat de radio-embolisatie geen effect gehad heeft op het stoelgangprobleem en we het dus over een andere boeg willen gooien. De chemo-embolisatie gebeurt selectiever, dus zo veel mogelijk per gezwel waardoor de impact op het gezonde deel van de lever zo miniem mogelijk is. Na de ingreep volgt er nog een overnachting in het ziekenhuis.
De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de radio-embolisatie, zijnde misselijkheid, koorts en verminderde eetlust.  “Zoals bij de radio-embolisatie kan er heel uitzonderlijk ‘tijdelijk leverfalen’ optreden. Ik ben verplicht je dit ook mee te delen, niettegenstaande het zelden voorkomt.” aldus de behandelende dokter. De Chemo-embolisatie wordt meestal na een maand een tweede keer herhaald. Tijdens de ingreep kan pas gezien worden hoe veel letsels er moeten behandeld worden en besliste de dokter ter plaatste of het mogelijk is om dat al of niet in één keer te doen. Indien het in twee keer moet, dan worden het dus in totaal 4 beurten.

Onderstaand filmpje leert ons duidelijk het verschil tussen de twee soorten embolisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten