Waarom deze blog?


zaterdag 16 januari 2016

De tijd vliegt snel.

 Ik schrok even toen ik zag dat het al van 10 juli geleden is dat ik jullie een update gaf van hoe mijn gezondheidstoestand evolueert.  Maar laten wij het maar houden bij clichés ‘als geen nieuws, goed nieuws’ of  ‘als je op pensioen bent heb je tijd te kort’ J 

Ondertussen zijn we al twee MRI-scans verder en blijft alles stabiel.  De behandeling met Afinitor blijft zijn werk doen waardoor de ziekte eigenlijk goed onder controle is en er voorlopig geen groei van de tumor of vermeerdering van de uitzaaiingen vast te stellen zijn op de scanner beelden.  De longfoto’s die genomen werden zijn oké en de bloedwaarden blijven normaal.

De symptomen van de ziekte ( bij mij de diarree dus) onder controle krijgen is echter een andere zaak. Na een experiment met het medicijn Spasmomen ( tegen buikpijn) en Loperamide ( beter gekend door jullie onder de naam Imodium) werd overgeschakeld op druppels Opiumtinctuur.  Opium wordt reeds eeuwenlang tegen diarree gebruikt vanwege de vertragende invloed op de darmbewegingen. Vanwege de verslavende werking van opium is men in het voorschrijven hiervan zeer terughoudend, vandaar dat de dokter daar nu pas mee over de brug komt.

Daarnaast werd de Sandostatine spuit die om de 28 dagen werd gegeven vervangen door een Somatuline spuit.  Dit is een gelijkaardig geneesmiddel maar van een ander farmaceutisch bedrijf, een serieus dikkere naald en een makkelijker manier van toedienen.  Studies hebben uitgewezen dat bij sommige patiënten er verandering in de bijwerkingen optreedt als er overgeschakeld wordt van de ene naar de andere spuit. Vandaar dus…

Na 6 weken Opiumtinctuurdruppels is er geen noemenswaardig effect waar te nemen waardoor er sedert vorige week terug overgeschakeld wordt op Loperamide. De Somatuline blijft voorlopig behouden.

In het laatste nummer van ‘Leven’, het magazine van Kom op tegen kanker, stond dat acupunctuur een aanvullende behandeling kan zijn voor kanker.  Aanvullende behandelingen kunnen patiënten helpen om de symptomen en nevenwerkingen beter te verdragen en de levenskwaliteit te verhogen.  Aangezien de klassieke geneeskunde geen soelaas biedt, heb ik in samenspraak met UZ Gent een afspraak gemaakt met dokter-acupuncturist* JP Vervaeke in Wevelgem.  Op donderdag 21 januari ga ik bij hem op gesprek.
Volgende  maand gaat Dr. De Man, mijn behandelende arts, naar een Europees congres in Barcelona waar hij mijn geval ter sprake zal brengen. Misschien zit er tussen de deelnemers een ‘hele slimme kakadokter’! J

We hebben dus weer iets om naar uit te kijken in het nieuwe jaar!

Ondertussen ben ik secretaris geworden van de vzw NET en MEN kanker Belgium.  Maar dat zullen de meesten onder jullie ook al gezien hebben op Facebook.  Je kan ook altijd onze website www.net-men-kanker.be eens een bezoekje brengen, mocht je er nog meer willen over weten.


* een dokter-acupuncturist is een dokter in de geneeskunde (huisarts of specialist) die een bijkomende opleiding van drie jaar heeft gevolgd om zich de inzichten en technieken van acupunctuur eigen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten