Waarom deze blog?


donderdag 8 januari 2015

Dus…daarom een zebra.

Het werd een lange consultatie deze namiddag.  Op de vraag van mij aan de dokter: ‘Wat heb ik nu eigenlijk of kan je dat eigenlijk ook nog niet zeggen?’ kwam een lang antwoord van hetgeen waar ze tot nu toe zeker van waren en wat jullie hebben kunnen lezen in de vorige edities. 
Toch hadden ze bij het nog maar eens bestuderen van de beelden van de PET-scan opgemerkt dat het gezwel in de liesstreek wellicht wel iets meer is dan onschuldig vetweefsel.  Resultaat: volgende week vrijdag op consultatie bij een chirurg om te bepalen wanneer het gezwel in de lies operatief kan verwijderd worden omdat ze in eerste instantie dit gezwel willen gebruiken om verder weefselonderzoek te doen.  Dit is een kleine operatieve ingreep die kan gebeuren in de dagkliniek.  Op een operatieve manier weefsel verwijderen uit de lever of de pancreas is een veel ingrijpender operatie en ze willen dit zo lang mogelijk uitstellen.
Daarna volgde nog een ingewikkelde uitleg maar dat was volgens de dokter een ‘hypothese’. In mensentaal: het zou kunnen dat mijn lichaam een hormoon aanmaakt dat er voor zorgt dat de resultaten van de onderzoeken die ze tot nu toe gedaan hebben een niet 100% juist beeld geven.  Daarom werd er vandaag opnieuw bloed afgenomen waarin ze op zoek gaan naar dit volgens hen zeldzame hormoon.  Tot zover de hypothese.
Ondertussen, want zo’n onderzoeken nemen wel wat tijd in beslag, zullen ze dan de resultaten hebben van het weefselonderzoek en hopen ze weer wat wijzer te worden.
Vanaf nu wordt de medicatie tegen de diarree verhoogd en worden de spuiten met Sandostatine voorlopig stopgezet. In die spuiten zit namelijk octreotide wat sterk lijkt  op het lichaamseigen hormoon somatostatine en als dat al in mijn bloed aanwezig is heeft het weinig zin dat ze dat extra inspuiten want dat zou zelfs de medicatie tegen de diarree kunnen tegenwerken.
Na de operatieve ingreep moet ik de verpleger opbellen die dan minstens 10 dagen later een nieuwe afspraak zal vastleggen bij de dokter.  Eerder kan niet want het duurt minstens 10 dagen om de resultaten te kennen.

In de vzw NET&MEN kanker vergelijken ze zoals jullie misschien al weten NET met een zebra en beweren ze dat er in de dierenwereld geen enkele zebra is met hetzelfde strepenpatroon.  Ik begin ondertussen goed door te hebben wat ze daarmee bedoelen.
Volgend verslagje zal in ieder geval kunnen beginnen met als titel: ‘Een gezwel minder…’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten